2020-10-06 11:10:18• hírek • Közlemény

MKT: Rangsorolták a bukaresti munkára készülő szatmári küldötteket

A Megyei Küldöttek Tanácsa hétfőn ült össze, hogy rangsorolják azokat, akik szenátori vagy parlamenti képviselői mandátumra pályáznak a hamarosan sorra kerülő parlamenti választásokon.

A szenátusi helyre Turos Lóránd jelentkezett, aki eddig is a felsőházban tevékenykedett, a parlamenti képviselői befutó helyekért pedig Magyar Lóránd képviselő, Nagy Szabolcs megyemenedzser, a Szatmár Megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, valamint Szőcs Péter, a Szatmár Megyei Múzeum aligazgatója, a Szatmárnémeti RMDSZ városi tanácsosi frakciójának eddigi vezetője jelentkezett.

A döntéshozást megelőzően Hegedűs Csilla, az RMDSZ ügyvezető elnökségének alelnöke köszöntötte a küldötteket, gratulálva a helyhatósági választásokon elért remek eredményhez. Mint kifejtette: a siker titka a munka volt, a megye sok településén nem is kellett kampányolni, mert az elmúlt négy év garancia volt az újraválasztásra. Pataki Csaba a Szatmár Megyei RMDSZ elnöke és Kereskényi Gábor, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke is érintette köszöntőjében a helyhatósági választás eredményeit, de most új feladat vár rájuk: alpolgármesteri székeket próbálnak kiharcolni a megyében minden olyan településen, ahol számottevő a magyar lakosság, de nem sikerült megszerezni a polgármesteri címet.



A parlamenti képviselők és a szenátor beszámolója következett. Erdei D. István a beszámolójában búcsúzott is, mert öt mandátumot, húsz év bukaresti munkát követően vonul nyugdíjba, de aktív tagja marad a szervezetnek.



Magyar Lóránd a bizottsági munkáról is beszélt, de arról is, hogy hogyan mozdította előre különféle módokon nem csak a romániai gazdák, de Szatmár megye ügyeit is. Turos Lóránd szenátor a bizottsági munka mellett a nehézségekről is beszélt, amit elsősorban az elmúlt évek kormányváltásai okoztak.



A jelöltek bemutatkozásakor a két új jelöltté volt a nagyobb figyelem. Magyar Lóránd és Turos Lóránd már bizonyított, ezért voltak a küldöttek kíváncsibbak Nagy Szabolcs és Szőcs Péter terveire. Nagy Szabolcs a 13 évnyi RMDSZ-es munkával és 6 év ügyvezető elnökséggel indokolta, hogy ismeri a megye gondjait, rálátása van a települések ügyeire, ezért lenne hatékony képviselője Szatmár ügyeinek Bukarestben. Szőcs Péter parlamenti képviselőként elsőként a közszállítás ügyeit rendezné, de országos jelentőségűvé tenné a szatmári filharmóniát és színházat is, hogy azok állami finanszírozásból működhessenek.

A voksolás során a szenátori tisztségre egyedül pályázó Turos Lórándnak a küldöttek túlnyomó többsége bizalmat szavazott, ahogy Magyar Lóránd képviselőt is 129-ből 124 küldött támogatott. A helyzet viszont bonyolulttá vált Nagy Szabolcs és Szőcs Péter esetében: az első szavazásnál mindketten 66 szavazatot kaptak, ezért ők egy második körben is megmérkőztek. A képviselők száma közben megcsappant, de a tanács határozatképes maradt, így előbb 41-41-es döntetlennel zárult a szavazás, majd a harmadik körben 42-40 arányban került a parlamenti képviselői lista második helyére Nagy Szabolcs.



A szavazás zárulta után Pataki Csaba, megyei elnök elmondta: az RMDSZ a helyhatósági választásokon már bebizonyította, hogy a csapat erős és hatékony. „Ezt a munkát kell tovább folytatnunk és továbbra is egységesnek kell lennünk, hiszen így reális esélyünk van arra, hogy a Szatmár megyei RMDSZ akár három befutó képviselői helyet is megszerezzen a december 6-i parlamenti választáson.”

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: